Dakmoestuin ⎢ Delhaize ⎢ Boondael Elsene
Urban farming zit in de lift, dat wisten we al (zie o.a. onze realisaties “Rooffood/De Punt” en “Foodmet/Abattoir”). Wat nieuw is aan het huidige verhaal, is dat de oogst van de 360 m2 grote dakmoestuin op de Delhaize-winkel Boondael in Elsene rechtstreeks in de winkelrekken zal komen te liggen. In Delhaize Boondael koop je voortaan dus heel wat kruiden en groenten (waaronder voornamelijk snelgroeiende bladgroenten, zoals 5 soorten sla,postelein en waterkers) die ‘boven je hoofd’ werden gekweekt. Lokaler kan bijna niet!
Dagelijks moeten er verse groenten in de winkelrekken liggen. Het Brusselse bedrijf Vestaculture is daarom aangesteld voor de exploitatie van de dakmoestuin.
Canopy is uiteraard apentrots mee aan de basis van dit proefproject te hebben mogen staan. We zaten van bij de start mee aan tafel en gaven als externe groendak-expert de nodige input om de plannen mee op te stellen. Via een dergelijke samenwerking voorkomt men dat de uitvoerende bedrijven voor voldongen feiten –zoals een niet afdoende draagkracht- komen te staan. (Iets wat helaas nog geregeld gebeurt.) Wij juichen deze werkwijze toe en hopen dat ze in de toekomst vaker wordt toegepast.
Omdat het dak van Delhaize Boondael niet de nodige draagkracht heeft, werd eerst een platform geïnstalleerd. Daarop kon dan de dakmoestuin worden aangelegd.
Canopy wil niet enkel meewerken aan een groenere leefomgeving, maar ook aan een groenere economie. Wij zijn daarom blij dat er wordt geëxperimenteerd met alternatieve vormen van voedselvoorziening, die aanvullend kunnen zijn op de traditionele praktijk. Eén van die alternatieven is het kweken op een dakmoestuin, met als sterke punt het meervoudig ruimtegebruik.
Meervoudig ruimtegebruik is het gebruik van eenzelfde grond- of wateroppervlak voor meer dan één doel. In dit geval winkel en dakmoestuin.
Naast hun inzet op ‘korte-keten-stadslandbouw’, dacht Delhaize Group NV ook na over het sluiten van de energiekringloop. Zo wordt er naast de teelt in open lucht ook gekweekt in serres die verwarmd worden met de restwarmte van de koelsystemen binnen in de winkel. Op die manier kan het groeiseizoen op het dak verlengd worden en blijft het winkelaanbod aan groenten en kruiden het gehele jaar door voldoende groot.
Aan het dak van de serre hangen drie heteluchtblazers die gebruik maken van de restwarmte van de koelinstallaties in de winkel.
Op het dak staan verder ook nog een hele reeks zonnepannelen, die energie opwekken om de winkel (deels) van elektriciteit te voorzien. Om de werking van de pannelen te optimaliseren, werden deze geplaatst op een onderlaag van Sedum (zie FAQ/verhoogd rendement zonnepannelen).
PERS
Een gerelateerd persartikel over dit bijzonder project kan je hieronder terugvinden:
VIDEO
Gerelateerde blogberichten
Proefproject ⎟ Rooffood ⎟ Gaston Gent
Urban farming op hoogte met vegetarisch-ecologische catering.
Dakmoestuin ⎜Rooffood ⎜ De Punt Gentbrugge
Het groentendak van Rooffood op het dak van bedrijvencentrum De Punt te Gentbrugge.
Dakmoestuin ⎢ Foodmet ⎢ Abattoir Anderlecht
Een uitgebreid foto-overzicht van ons meest recente dakmoestuin project te Brussel
Retentiedak ⎢ Bijgaardehof ⎢ Gent
Grootste co-housing project in België