promoBanner_grassGentenaar? Klikhieren doe mee met onze samenkoop-actie voor groendaken!promoBanner_close

De basisvoorwaarden voor een groendak

platdak_groendak

Bij nieuwbouw- of renovatieprojecten waarbij groendaken zijn gewenst, worden de daken van het gebouw daar specifiek op voorzien. Maar heel wat mensen dromen van een groendak op een reeds bestaand dak dat nooit specifiek voor een groendak werd gebouwd. Als je in een dergelijke situatie zit, is het belangrijk om na te gaan of jouw dak wel geschikt is voor een groendak. 

Omdat er toch wel een aantal zaken zijn om bij stil te staan en omdat we natuurlijk niet willen dat je ontmoedigd geraakt door vragen en onzekerheden (want de kans dat jouw dak effectief een groendak toelaat bestaat zeker!), hebben we hieronder een ‘checklist’ voor je opgesteld. Neem de tijd om er eens rustig helemaal door te gaan. Blijf je achteraf toch nog met vragen zitten, bel of mail ons dan gerust.

 

1. PLAT OF HELLEND DAK

platdak_hellend_dak

De hellingsgraad van jouw dak is één van de factoren die bepaalt of er een groendak op geplaatst kan worden of niet. Daken tot en met een helling van 5° beschouwen wij als een plat dak. Daarop kan een groendak met standaard opbouw geplaatst worden. Bij meer dan 5° helling is een groendak nog steeds mogelijk, maar dan is een aangepaste opbouw noodzakelijk. Daken met een hellingsgraad van meer dan 45° zijn te steil voor een groendak. 

 

2. TYPE DAKBEDEKKING

roofing_branden

In onze blog over dakafdichtingen vind je voor zowel bitumen (roofing), EPDM als PVC een kort lijstje met geschikte types. Staat de dakafdichting die op jouw dak ligt hier niet tussen of weet je zelfs helemaal niet wat er op jouw dak ligt? Geen paniek. Bij gebrek aan de nodige informatie, kunnen we mits de nodige voorzorgen meestal (*) toch nog een groendak plaatsen. We plaatsen bovenop de dakafdichting dan een wortelwerende folie. Uit voorzorg beperken we de mogelijkheden qua type groendak in dat geval wel tot een sedumdak of natuurdak (tenzij het dak klein genoeg is om er een wortelwerende folie in één stuk op te kunnen plaatsen).

pannendak_leiendak

Heb je een hellend dak met dakpannen of leistenen, dan zal je deze eerst moeten vervangen. Idealiter door een bitumen met leischilfers (deze ruwe bitumen vermindert de afschuifkrachten die bij een hellend dak op het groendak inwerken).

zinkendak_golfplatendak

(*) Daken met een metalen afwerking (zink, koper,..) zijn niet geschikt om een groendak op te plaatsen. Ook golfplaten of geprofileerde sandwichpanelen vormen geen goede ondergrond om een groendak op te kunnen plaatsen.

 

3. DRAAGKRACHT VAN HET DAK

Daktuin_tribeca_draagkracht

De meest cruciale factor naar haalbaarheid van een groendak toe, is de stevigheid van jouw dak. Is jouw dak niet sterk genoeg om een groendak te dragen, dan is een groendak helaas uitgesloten. Bij Canopy starten we vanaf 100 kg/m² (op zich bestaan er ook minder zware systemen, maar wij kiezen ervoor om deze niet te gebruiken). Dit getal slaat op de massa (in maximaal met water verzadigde toestand) van het groendak. Dus los van andere belastingen op het dak (sneeuw, wind, personen,..) moet het dak deze groendak-last kunnen dragen. 

Als je de draagkracht van jouw dak niet kent of dit niet kan navragen bij een ooit betrokken architect, ingenieur of aannemer, dan kan je deze in vele gevallen toch nog laten inschatten. Daarvoor doe je best beroep op een stabiliteitsingenieur. Canopy helpt je daarbij graag op weg.

dak_houten_roostering

Bij een dakconstructie bestaande uit houten balken, wordt de draagkracht o.a. bepaald door de dimensies van deze balken en hun onderlinge afstand. Dit is gemakkelijk te bepalen wanneer jouw balken nog zichtbaar zijn, maar zelfs als ze weggewerkt zitten achter bv. een vals plafond, kan de nodige informatie zonder breekwerken achterhaald worden (met behulp van een scanner). 

Betonnen_dak

Werd de dakplaat gemaakt uit beton, dan is de draagkracht o.a. afhankelijk van de dikte van de betonplaat en de al dan niet aanwezigheid van wapening. 

 

4. WIJZE VAN DAKISOLATIE

Een groendak vormt een afdeklaag op jouw dak. Sommige types daken hebben het echter nodig dat de zon rechtstreeks op het dak invalt om het dak te laten opwarmen. Dat heeft te maken met de wijze waarop het dak geïsoleerd is. Concreet is een groendak daarom afgeraden op een zogeheten ‘koud dak’. Bij een ‘compact dak’ kan een groendak ook niet zonder meer. De meeste daken zijn tegenwoordig echter ‘warme daken’ en daarbij vormt een groendak geen probleem. Ook op ‘omkeerdaken’ of ongeïsoleerde daken mag een groendak geplaatst worden. 

isolatie_warmdak

Bij een 'warm dak' zit de isolatie aan de buitenkant van de dakconstructie, onder de dakafdichting.

isolatie_kouddak

Bij een 'koud dak' bevindt de isolatie zich onder de dakconstructie, in een geventileerde spouw (een 'compact dak' is gelijkaardig, maar daarbij is de ruimte tussen de balken volledig met isolatie gevuld).

isolatie_omkeerdak

Bij een 'omkeerdak' komt de isolatie bovenop de dakafdichting.

 

 

5. HERGEBRUIK VAN REGENWATER

regenwaterhergebruik

Als je het water dat van jouw daken afvloeit hergebruikt (bv. via opvang in een regenwaterput en hergebruik voor toiletten), dan is het belangrijk om je ervan bewust te zijn dan een groendak daar effect op zal hebben. Enerzijds vloeit van een dak waar een groendak op ligt minder water af dan van een onbegroend dak en anderzijds is het regenwater dat van een groendak afvloeit verkleurd (initieel troebel bruin, later normaal eerder helder geel/bruin). 

verkleuring_regenwater

Hoe sterk je die verkleuring zal zien bij het hergebruik (dus bv. in jouw toiletten) hangt o.a. af van de eventuele verdunning van het verkleurde groendak-water met helder water van andere daken. Los van dit visuele gevolg, kan hergebruik voor toiletten of bv. een buitenkraan perfect. Zie je verkleurd spoelwater voor jouw toiletten niet zitten, dan kan je ook altijd een filterinstallatie met actieve kool installeren. Hergebruik van ongefilterd groendak-water voor de wasmachine wordt afgeraden.

 

6. ALGEMENE TOESTAND VAN HET DAK

Het lijkt logisch, maar toch is het ook belangrijk om hier voldoende bij stil te staan. Hoe oud is jouw dak en de dakafdichting? Is de dakafdichting nog in goede staat en volledig waterdicht? 

Dakafdichting_beschadigd

Op een dak zonder groendak stroomt het invallend regenwater vrij snel (afhankelijk van de hellingsgraad van het dak) richting regenwaterafvoer. Van zodra een groendak op jouw dak ligt, blijft het water een stuk langer ter plekke. Waar een kleine scheur of perforatie van jouw dakbedekking eerder ongemerkt kan zijn gebleven, kan dat van zodra er een groendak op ligt merkbaar worden. Een dergelijk klein lek kan eenvoudig hersteld, maar het groendak moet dan wel eerst weggenomen worden. Het is daarom sterk aangeraden om steeds vooraf de staat van de dakbedekking te (laten) controleren. 

 

Gerelateerde blogberichten

onderhoud-van-een-groendak-winter

Onderhoud van een groendak ⎟ Winter

Maak je groendak klaar voor de winterprik.

welke-dakafdichting-kies-ik-voor-mijn-groendak

Welke dakafdichting kies ik voor mijn groendak?

Bitumen, PVC of EPDM? Welke dakafdichting pas je toe wanneer je een groendak wenst?

Overtuigd?
Contacteer ons!

Vraag een offerte aan

© 2015 - 2024 Canopy BV

Sitemap

Privacy Policy