promoBanner_grassGentenaar? Klikhieren doe mee met onze samenkoop-actie voor groendaken!promoBanner_close

Onderhoud van een groendak ⎟ Winter

Met de huidige temperaturen kan men nauwelijks geloven dat het momenteel winter is. Maar misschien komt de echte winterprik toch binnen enkele dagen of weken. Voordat koning winter echt stevig huishoudt gaan we in dit blogbericht dieper in op het nodige winteronderhoud.

Sedumdaken, natuurdaken en andere soorten groendaken worden steeds vaker toegepast. De levensduur van deze groendaken ligt hoger dan dat van een traditioneel plat dak, maar is tegelijk ook erg afhankelijk van de toegepaste materialen en het onderhoud of nazorg. Er zijn in hoofdzaak twee situaties waarvan groendakvegetatie (sedum planten, maar ook andere droogteminnende grassen en bloemen) absoluut niet houden:

-       Schaduwrijke situaties

de in hoofdzaak xerofiele (=droogte-minnende) plantensoorten hebben het liefst een zonnige standplaats (halfschaduw kan ook). Echt schaduwrijke situaties zijn dus het best te vermijden.

-       Te vochtig substraat

langdurige periodes waarbij het groendak onvoldoende kan draineren en dus het substraat of groeimedium te nat staat kunnen leiden tot verminderde plantengroei (en zelfs tot het afrotten van het wortelgestel) en tot massale ontwikkeling van ongewenste mossoorten. 

Om deze situaties te vermijden zetten we in dit blogbericht enkele tips op een rijtje om uw groendak  in topconditie te houden.

 

 • Controleer de waterafvoeren op eventuele verstoppingen.

  Deze zijn
  - ofwel duidelijk zichtbaar verwerkt in de grindzones met een boldraadrooster
  - ofwel iets meer verstopt in een inspectieschacht. Door het inoxen roostertje te verwijderen kan u eenvoudig de afvoer inspecteren.

  De komende weken en maanden valt er traditioneel veel regen (in de vorm van gewone neerslag, hagel of sneeuw). Het is belangrijk dat al dat water zich vlot een weg kan banen naar de afvoer(en). (Het substraat en de drainage/bufferplaten zijn in de winter quasi altijd verzadigd dus al het bijkomende water zal rechtstreeks afgevoerd worden. ) Wanneer de afvoer gehinderd wordt door bijvoorbeeld vuil of overmatig bladafval dan kan het geaccumeleerde water zorgen voor een verzadiging van het substraat, wat dan weer kan leiden tot het afrotten van de plantenwortels enerzijds en een niet geringe gewichtstoename anderzijds. • Als er zich nog grote hoeveelheden bladafval op het groendak bevinden dient dit zo snel mogelijk verwijderd te worden. (bladeren van loofbomen zullen ondertussen wel allemaal nagenoeg verteerd zijn, maar sommige boomsoorten hebben taaiere en daardoor moeilijker afbreekbare bladeren of naalden bvb okkernoot (Juglans regia), Pinus en Abies soorten,... Je kan deze bladresten best verwijderen zodat de sedums niet bedekt blijven en dus maximaal van de zoninstraling kunnen genieten. Bij een laag sneeuw zullen de bladeren ook niet verder rotten en vergaan wat resulteert in resterende bladresten volgend voorjaar. Kleine hoeveelheden mogen gerust blijven liggen, zorg er gewoon zeker voor dat het bladrooster goed vrij is en niet voor een eventuele opstopping kan zorgen.

 • Indien u een groendak met siergrassen bezit dan adviseren wij om de verdorde bladeren absoluut te verwijderen. Naast het decoratieve aspect beschermen de afgestorven bladeren de kern van de plant en helpen ze de nieuwe, groene scheuten in het voorjaar. • Wees voorzichtig bij het betreden van uw dak; zeker bij lichte vorst of sneeuw adviseren wij om het dak niet te betreden.

 

photo credits: Kevin Songer / Brooklyngreenroof.com

Gerelateerde blogberichten

de-basisvoorwaarden-voor-een-groendak

De basisvoorwaarden voor een groendak

Wil je weten of er een groendak op jouw dak kan? Lees hier op welke zaken je moet letten.

welke-dakafdichting-kies-ik-voor-mijn-groendak

Welke dakafdichting kies ik voor mijn groendak?

Bitumen, PVC of EPDM? Welke dakafdichting pas je toe wanneer je een groendak wenst?

Overtuigd?
Contacteer ons!

Vraag een offerte aan

© 2015 - 2024 Canopy BV

Sitemap

Privacy Policy