Planten op daken ⎟ Knollen en bollen
Wil jij je extensief groendak wat boeiender maken? Denk dan eens aan de mogelijkheden van bolgewassen, een streling voor het oog en leuk voor insectensoorten die er vroeg op het jaar bij zijn.
Een extensief groendak met enkel sedumvegetatie vormt een nogal vlak plantentapijt. Dit herkenbaar beeld zorgt voor een strakke, maar monotone uitstraling. Sommige klanten verkiezen dit type voor het minimaal onderhoud, anderen zijn eerder genoodzaakt wegens de beperkte draagkracht van het dak en zouden liever een uitbundigere vegetatie zien.
Muscari botryoides - Blauwe druifjes op een extensief sedumdak
Goed om te weten is dat op min. 60 mm substraat niet enkel sedumsoorten goed kunnen gedijen, ook sommige bolplanten kunnen in deze erg geringe substraatdikte groeien. De vroeg- en laatbloeiende bol- en knolplanten kunnen een serieuze meerwaarde geven aan je groendak. Uiteraard kunnen we deze soorten ook toepassen op onze andere types groendaken.
Hoe dikker het substraatpakket, hoe meer plantensoorten mogelijk zijn. Logisch, toch?
Iris pumilla en Crocus sp. op een groendak
De vuistregel bij het planten van bollen is dat ze op 2 tot 3x de hoogte van de bol dienen ingeplant te worden. In een substraatpakket van 60 mm kan je dus geen bollen van 4 cm hoog planten.
Iris pumilla of zwaardlelie, bestaat in verschillende kleurvarianten
Het leuke aan knol- en bolgewassen is dat ze reeds met weinig exemplaren een groot kleureffect geven. Denk maar aan de blauwpaarse Muscaria of Scilla soorten. En laten we de bontgekleurde dwergirissen, de goudgele goudlook, de blauwpaarse bieslook of witte sneeuwklokjes niet vergeten.
Blauwe druifjes (Muscari botryoides) op een natuurdak
Een overzicht van de soorten die zich op een groendak kunnen thuisvoelen ziet u hieronder (klik op de afbeelding om de tabel op een nieuw tabblad te openen).
Zoals u ziet is er veel mogelijk op een groendak. Kies de soorten zorgvuldig rekening houdend met kleurcombinaties, met de hoogte van de plant in functie van de windgevoeligheid en met de dikte van het beschikbare substraatpakket. Neem contact op met onze plantenspecialist indien u met een vraag zit.
Allium moly of Goudlook, een zeer aantrekkelijke soort op een groendak
* Enkele verklarende termen (zie tabel):
Verwilderingsbollen: zijn winterharde bollen die ieder jaar terugkomen. Kenmerkend van deze bollen is dat ze zichzelf handhaven en vermeerderen.
Meerjarenbloei: de geplante bollen blijven na de bloei in de grond zitten en krijgen rustig de tijd om zich ondergronds voor te bereiden op het volgende groeiseizoen. Het grote verschil met verwilderingsbollen is het feit dat deze zich niet vermeerderen.
Tulipa turkestanica met o.a. Sedum telephium en Geranium spec. (op de voorgrond)
photo credits: biodiversetuin.blogspot.be / greenrooftraining.com / © Adam Gor (Iris pictures)
Gerelateerde blogberichten
Verschillende methodes voor het aanbrengen van vegetatie
Sedumstekken, pluggen of sedummatten?
Planten op daken ⎟ (k)Anjers
Anjersoorten - het geslacht Dianthus
10 leuke tuinkruiden voor op je (groen)dak
Voor iedereen zonder tuin, maar wel met een balkon, dakterras of daktuin.
Planten op daken ⎟ Slangenkruid
Slangenkruid (Echium vulgare) voelt zich thuis op elk natuurdak.
Planten op daken ⎟ Hazenpootje
Hazenpootje (Trifolium arvense) is een kleine, maar fijne klaversoort. Een ideale plant voor op een natuurdak.
Planten op daken ⎟ Siergrassen
Siergrassen zijn helemaal in, ook op groendaken zorgen ze voor een speciale sfeer.