promoBanner_grassGentenaar? Klikhieren doe mee met onze samenkoop-actie voor groendaken!promoBanner_close

Planten op daken ⎟ Sedums - vetplanten

Tue Nov 17 2015

De meesten onder ons kennen sedums of vetplanten als de typische beplanting op groendaken. Dat klopt! Maar wist je ook dat er verschillende inheemse soorten bestaan die behalve op het dak ook op veel andere plaatsen te vinden zijn.

 

Op de website waarnemingen kan men op een overzichtelijke manier meer informatie aantreffen over onze inheemse soorten van deze vetplantfamilie; via verspreidingskaarten, teksten en veel beeldmateriaal.
In dit blogbericht willen we het hebben over Muurpeper, één van onze algemeenste Sedum soorten. Dit plantje komt veel voor op droge, open en kalkrijke plekken zoals duinen en rivierduinen, maar ook op stenige plekken zoals langs spoorlijnen, op oude muurtjes en tussen de stoeptegels. Zo kan je muurpeper op uiteenlopende plaatsen tegenkomen in de stad.


 

Het is geen verrassing dat Muurpeper (Sedum acre) een vaste gast is op onze groendaken want het is een ideale daktuinplant. Helaas zijn er maar een beperkt aantal inheemse sedumsoorten waardoor onze extensieve groendaken naast de van nature voorkomende soorten ook uitheemse sedum soorten herbergen.

 

Muurpeper (Sedum acre) is een zodevormende plant van zo’n 5 tot 10 cm hoog, met liggende en opstaande stengels die, mits gesitueerd op een plek met voldoende zon, zowel droge zomers als natte winters goed doorstaat. Het kan soms even duren voordat muurpeper begint te groeien, maar de massa’s gele stervormige bloemen in juni en juli zijn de beloning voor het wachten. Zodra de plant is gesetteld en ruimte krijgt om zich uit te breiden, doet muurpeper dat.

Muurpeper is een  soort die zich ook maar al te graag begeeft rondom het groendak, zoals tussen de keien van de steriele zones. Dit uitzaaigedrag wordt niet enkel veroorzaakt door de plant zelf, maar ook door vogels die de makkelijk af te breken blaadjes laten vallen.

 

 

Zo’n uitzaaigedrag is typisch voor de leden van de sedumfamilie. Afgebroken blaadjes en stengels kunnen zich zo op een nieuwe groeiplaats vestigen en het vervolgens relatief snel koloniseren.

 

Een overzicht van de meest gebruikte sedumsoorten op groendaken (zowel inheemse als uitheemse soorten) kan u aantreffen bij onze downloads.

Gerelateerde blogberichten

Overtuigd?
Contacteer ons!

Vraag een offerte aan

© 2015 - 2024 Canopy BV

Sitemap

Privacy Policy