promoBanner_grassGentenaar? Klikhieren doe mee met onze samenkoop-actie voor groendaken!promoBanner_close

Planten op daken ⎟ Slangenkruid

Sat Jun 04 2016

Slangenkruid (Echium vulgare) is een middelhoge tot hoge, stekelig behaarde, twee of meerjarige rozetplant, die in de voorzomer en zomer bloeit en na vruchtzetting afsterft. De bloeiperiode begint eind mei en kan duren tot en met oktober met een piek tijdens de maanden juni en juli. De plant dankt haar naam aan de gespleten stempel (bovenste gedeelte van de stamper, die het stuifmeel opneemt) die lijkt op de tong van een slang.

Slangenkruid is een plant van zonnige, open plaatsen op lichte, droge, kalkrijke humusarme, maar tamelijk stikstofrijke bodem. De plant is overigens min of meer aan ruderale standplaatsen gebonden (zoals verlaten industrie- of spoorwegterreinen), in het bijzonder aan snel warm wordende substraten. 

Vanaf 6 cm substraat kan slangenkruid voldoende groeien en vervolgens bloeien. Groendaken zullen niet snel gekoloniseerd worden ook al staat er in de buurt slangenkruid. De zaden kiemen heel gemakkelijk maar zijn te zwaar om met de wind meegevoerd te worden. 

 

Voor allerlei bijen, vlinders en zweefvliegen vormt slangenkruid een belangrijke nectar- en of stuifmeelbron (wel een 70-tal soorten zijn bekend) .

Er is zelfs een solitaire bijensoort die leeft op en rond deze plant. De Slangenkruidbij (Osmia adunca) bezoekt enkel bloemen van slangenkruid en maakt een nestje in de holle stengels.

Deze soort is trouwens niet de enige die in nauwe relatie met deze plant leeft. Zo is er de nachtvlinder Cynaeda dentalis, de kokermot Coleophora onosmella, de snuittor Ceutorhynchus geographicus (zie onderstaande foto) of de kleine sachembij (Anthophora bimaculata).

  

photo credits: www.waarnemingen.be / www.fugleognatur.dk 

Gerelateerde blogberichten

planten-op-daken-kanjers

Planten op daken ⎟ (k)Anjers

Anjersoorten - het geslacht Dianthus

planten-op-daken-knollen-en-bollen

Planten op daken ⎟ Knollen en bollen

Vroegbloeiers op een groendak.

10-leuke-tuinkruiden-voor-op-je-groendak

10 leuke tuinkruiden voor op je (groen)dak

Voor iedereen zonder tuin, maar wel met een balkon, dakterras of daktuin.

planten-op-daken-hazenpootje

Planten op daken ⎟ Hazenpootje

Hazenpootje (Trifolium arvense) is een kleine, maar fijne klaversoort. Een ideale plant voor op een natuurdak.

planten-op-daken-siergrassen

Planten op daken ⎟ Siergrassen

Siergrassen zijn helemaal in, ook op groendaken zorgen ze voor een speciale sfeer.

Overtuigd?
Contacteer ons!

Vraag een offerte aan

© 2015 - 2023 Canopy BV

Sitemap

Privacy Policy