Proefproject ⎟ Rooffood ⎟ Gaston Gent
In mei 2015, op de goed gekozen dag van de arbeid, legden we samen met startup Roof Food een dakmoestuin aan op de Galvestonsite in Gent. Vele handen waren nodig om het werk licht te maken, want het substraat voor maar liefst 50m2 aan dakmoestuin (geleverd door Peltracom) werd in afzonderlijke zakjes aangevoerd en uitgegoten. ‘s morgensvroeg leverde Canopy de nodige filtervliezen, drainageplaten en beschermmatten en nadien sloofden we onze vier mouwen goed hoog op om samen met de vrijwilligers Roof Food bij te staan.
Roof Food is een heus stadslandbouwproject in wording. Urban farming, ecologisch-vegetarische catering, teambuildings, (kook)workshops; niets lijkt onhaalbaar voor de duurzame vingers van Sabien en Nine. En alsof dat nog niet voldoende is, lapt bezielster Sabien er meteen ook nog eens een onderzoek naar moestuinieren op hoogte bij. Niet voor niets dus viel deze Gentse startup al meermaals in de prijzen. Geweldig, die dakboerinnen van Roof Food!
Het bredere publiek zal vooral in aanraking komen met de food uit Roof Food. Stadsmussen zullen via allerlei activiteiten herinnerd worden aan de echte oorsprong en waarde van het voedsel op hun bord. Voor Canopy is daarentegen vooral het roof-verhaal van Roof Food interessant. Canopy en Roof Food doen als het ware een beetje aan kruisbestuiving: Canopy ondersteunt Roof Food met technisch advies en biologische weetjes en Roof Food schenkt in ruil de nieuw verworven kennis uit hun lopend onderzoek (en de lekkere dakschotels, uiteraard).
Wat onderzoekt Sabien in feite? Wel, dakmoestuinieren staat nog een beetje in zijn kinderschoenen. En een wortel bovenop een stadsdak ervaart een heel andere omgeving dan een wortel in volle plattelandsgrond. Hogere temperaturen en meer wind kunnen het de aangeplante groenten knap lastig maken. Anderzijds kan de hoogte ook betekenen dat vervelende bezoekers zoals slakken enkel van veraf kunnen watertanden. Er valt nog heel wat te ontdekken over boeren op hoogte!
Naast deze factoren zal ook het type ondergrond sterk bepalend zijn voor de groeimogelijkheden van de gewassen. Ook daar kan zeker nog veel bijgeleerd worden. Sabien zal vier verschillende substraten uittesten om te zien welk substraat de beste resultaten levert. Op de dakmoestuin staan daarom vier lange bakken, elk met een andere inhoud (zie onder). Na een jaar van experimenteren, zal Roof Food dan, gesterkt met nieuwe inzichten, een volwaardige dakmoestuin laten aanleggen op De Punt in Gentbrugge. Wij zijn alvast heel erg benieuwd naar de resultaten..
bak 1: vulkanische gesteenten (lava, puimsteen)
bak 2: vulkanische gesteenten plus mycorrhiza (soort schimmel die de planten helpt met de opname van stikstof en fosfor)
bak 3: organisch materiaal
bak 4: organisch materiaal, met een hoger percentage aan turf en kokos
Wil je nog meer te weten komen over dit project?
Lees dan zeker deze twee blogposts: 'De 1ste dakmoestuin van rooffood' en 'De testfase in woord en beeld'.
Gerelateerde blogberichten
Dakmoestuin ⎜Rooffood ⎜ De Punt Gentbrugge
Het groentendak van Rooffood op het dak van bedrijvencentrum De Punt te Gentbrugge.
Dakmoestuin ⎢ Foodmet ⎢ Abattoir Anderlecht
Een uitgebreid foto-overzicht van ons meest recente dakmoestuin project te Brussel
Dakmoestuin ⎢ Delhaize ⎢ Boondael Elsene
Zullen grootwarenhuizen in de toekomst hun groenten en kruiden op eigen dak kweken? Met “The Urban Farm by Delhaize”, zette Delhaize Group NV alvast de eerste stap…
Retentiedak ⎢ Bijgaardehof ⎢ Gent
Grootste co-housing project in België