promoBanner_grassGentenaar? Klikhieren doe mee met onze samenkoop-actie voor groendaken!promoBanner_close

Welke dakafdichting kies ik voor mijn groendak?

EPDM_BITUMEN_PVC_GROENDAK_01

Wie van beroep dakwerker is, is waarschijnlijk vertrouwd met verschillende dakafdichtingen zoals “Resitrix”, “Sopralene”, “Firestone”, "Derbigum", "Protan", "Mastersystems",.. Voor de meesten onder ons klinken deze termen echter als Chinees in de oren. Bij gebrek aan dergelijke kennis, weten we dan ook vaak helemaal niet welk type dakafdichting we nu juist wel of juist niet moeten gebruiken als onderlaag voor een groendak. 

Via dit blogbericht willen we hieraan tegemoetkomen. We lichten graag toe welke eigenschappen de drie meestvoorkomende types dakafdichting (EPDM, bitumen, PVC) hebben en in welke mate deze types geschikt zijn om een groendak op te plaatsen.

EPDM_BITUMEN_PVC_GROENDAK_02

EPDM (Ethyleen – Propyleen – Dieen Monomeer, eigenlijk een groep van synthetische rubbers) is momenteel wellicht de meest populaire dakafdichting. Volgens de LCA (LevensCyclusAnalyse, die de totale milieubelasting van een product berekent) zou dit type afdichting ook de meest milieuvriendelijke zijn. 

EPDM is erg geschikt als waterdichtingslaag onder groendaken, aangezien deze synthetische rubber van nature ondoordringbaar is voor fijne plantenworteltjes. Voor de eenvoudige, extensieve sedumdaken is een standaard EPDM dus in feite al voldoende - mits je het sedumdak correct onderhoudt. Uit voorzorg raden we echter altijd sterk aan om voor eender welk type groendak een speciale, wortelwerende EPDM te kiezen. Deze voldoen aan strenge normen qua wortelwerendheid en zijn geschikt voor ieder type groendak (dus ook deze met vegetatie met meer 'agressieve' wortels).

In dit voordeel van EPDM (de van nature ondoordringbaarheid voor fijne wortels) schuilt tezelfdertijd een gevaar van miscommunicatie. Let daarom op met informatie zoals "deze dakdichting is geschikt voor een groendak". Daarmee weet je strikt genomen niet voldoende. Het is namelijk niet duidelijk of die dakdichting dan effectief wortelwerend is in de strikte zin van het woord en of er dus zomaar eender welk type groendak op geplaatst kan worden. Informeer de dakwerker daarom ook duidelijk over wat voor groendak er precies op het dak zal komen. Zo kunnen jammerlijke misverstanden vermeden worden.

Heel wat merken hebben een wortelwerende variant in hun gamma. Hieronder vind je een niet-limitatieve lijst. Staat de dichting die je zou willen gebruiken hier niet bij vermeld, neem dan gerust contact met ons op of vraag zelf een technische fiche aan bij de plaatser of fabrikant. Op die fiche moet vermeld staan dat de EPDM voldoet aan de normen m.b.t. wortelwerendheid. Let op, soms zijn er bepaalde randvoorwaarden (zie ook cursieve tekst hieronder). 

  • Resitrix (I.R.S. B-tech): Resitrix SK W full bond

  • SealEco: Prelasti & SuperSeal
    De plaatsing moet dan wel gebeuren met thermobond (lassen met hete lucht). Bij plaatsing met het tape-systeem (zelfklevende stroken) is de EPDM niet wortelwerend ter hoogte van de naden.

  • Evalastic (I.R.S. B-tech): Evalastic V
    Deze dakdichting is geschikt voor onder extensieve groendaken. Bij (semi-)intensieve groendaken wordt dit best nader bekeken samen met de dakwerker.

  • Hertalan: Easy Cover & Easy Weld GS
    Indien de Easy Cover niet in één stuk werd geplaatst, moeten de naden worden afgewerkt met de Hertalan Coverstrip. Voor gebruik onder intensieve groendaken wordt bij voorkeur gebruik gemaakt van dikkere membranen dan standaard, namelijk de Easy Cover van 2.0 mm dik of de Easy Weld GS van 1.5 mm dik.

  • Renolit: AlkorTec SK & AlkorPlan LA

  • I.R.S. B-tech: Tridex
    Het membraan moet 1.2 mm dik zijn en in één stuk geplaatst. Dit wil niet zeggen dat het membraan naadloos moet zijn, maar wel dat eventuele naden reeds in de fabriek zelf moeten zijn gevulkaniseerd.

  • Firestone: Rubbergard
    Deze EPDM is énkel geschikt voor onder extensieve groendaken. Het membraan moet daarbij 1.5 mm dik zijn en in één stuk geplaatst worden.

 

________________________________

EPDM_BITUMEN_PVC_GROENDAK_03

Bitumen (in de volksmond ook wel 'roofing' genoemd) is een op aardolie gebaseerde dakafdichting die van nature onvoldoende bescherming biedt tegen worteldoorgroei. Om een groendak te kunnen plaatsen is het dus noodzakelijk om voor een wortelwerende variant te kiezen. Daarbij raden we omwille van de stevigheid ook aan om een 2-laagse bitumen te plaatsen. Het al dan niet aanwezig zijn van UV-bestendige plastomeren (APP) is minder van belang, gezien het groendak de bitumen afschermt van de zon.

Bitumen heeft echter ook enkele belangrijke voordelen. Een eerste voordeel is de vaak lagere kostprijs in vergelijking met EPDM. Een ander voordeel is dat een bitumineuse dakafdichting (indien 2-laags) relatief dik is. Onder (semi-)intensieve groendaken kan deze dikte extra voordeel bieden qua wortelwerendheid. Een bijkomend voordeel van bitumen betreft de ruwheid (in geval van een bitumen met leischilfers). Bij hellende groendaken kan die ruwheid helpen om de afschuifkrachten te verminderen. 

Verschillende merken hebben een wortelwerende bitumen-variant in hun gamma, waaronder bijvoorbeeld:

  • Sopralene (Soprema): Techno Garden & Optima Garden
  • Sopragum (Soprema): Garden
  • Derbigum: SP WW & GC WW 
  • Soprema: DeboRek Landscape & Duo Landscape
  • Icopal: Graviflex
  • IKO: Roofgarden
  • Vedag: Vedaflor WS-X

________________________________

EPDM_BITUMEN_PVC_GROENDAK_04

PVC (PolyVinylChloride) is een dakdichting uit kunststof en algemeen genomen de meest goedkope optie van de drie in deze blog besproken types dakafdichtingen. PVC is normaal erg stug. Om het te kunnen gebruiken als dakmembraan dienen er daarom bepaalde chemische componenten toegevoegd te worden die de PVC soepeler maken. Deze ‘weekmakers’ zullen na verloop van tijd echter afbreken (bvb. onder invloed van UV of door humuszuren afkomstig uit een groendak), waardoor de PVC broos wordt en gemakkelijk(er) beschadigd geraakt. 

Als je voor PVC kiest als ondergrond voor jouw groendak is het daarom erg belangrijk om er goed op te letten dat het een voldoende dikke, stevige en wortelwerende PVC betreft waarvan specifiek vermeld wordt dat die geschikt is voor onder groendaken.

Voorbeelden van geschikte types PVC zijn:

  • Sikaplan SG 1.5
  • Trocal SGmA
  • Protan G(G)

Gerelateerde blogberichten

onderhoud-van-een-groendak-winter

Onderhoud van een groendak ⎟ Winter

Maak je groendak klaar voor de winterprik.

de-basisvoorwaarden-voor-een-groendak

De basisvoorwaarden voor een groendak

Wil je weten of er een groendak op jouw dak kan? Lees hier op welke zaken je moet letten.

Overtuigd?
Contacteer ons!

Vraag een offerte aan

© 2015 - 2024 Canopy BV

Sitemap

Privacy Policy